Vásárlási viszketegség?

2013. december 16.

Napjainkban a tömegtermelés és a hatalmas piac is hozzájárult ahhoz, hogy sokan nem feltétlenül csak azt veszik meg, amire szükségük van.

A reklámok üzenete is az, hogy minél többet vásárolj. Tudatosan oda kell figyelnünk erre, különben mániává is válhat a vásárlás. Vannak, akiknél már tényleg komoly lelki problémákat okoz, ha nem tudnak megvenni egy-egy kiszemelt ruhadarabot. 

Lehet, furcsán hangzik, de az ember eljuthat olyan szintre, amikor már segítséget kell kérnie, hiszen káros következményei lehetnek a vásárlási mániának. Akkor van gond, ha az illető már nem tudja kifizetni a számláit, de mégsem tud lemondani olyan darabokról, amelyekre nem feltétlenül van szüksége. Vannak különféle praktikák, melyekkel tudatosan oda lehet figyelni erre. Jó megoldás lehet, ha könyvelést végzünk.

viszketegsegÍrjuk fel, mennyi összeg áll rendelkezésünkre, milyen számlákat kell befizetnünk, így mennyi pénzünk marad egyéb kiadásokra. Ha elmegyünk vásárolni, kérdezzük meg magunktól, hogy tényleg szükségünk van-e a kiszemelt termékre. Próba közben gondoljuk át alaposan, mihez tudjuk például felvenni az adott ruhadarabot, milyen alkalmakkor viselhetjük, így könnyebb megállapítani annak fontosságát. Sokan az internetről vásárolnak, mely nagyon népszerű manapság, hiszen minden megtalálható ott, bármi, amit csak szeretnénk. Ráadásul sokkal nagyobb választékban, kedvezőbb áron, mintha elmennénk egy helyi üzletbe. Itt is áteshetünk a ló túloldalára. Vannak, akik képesek hajnalig böngészni az oldalakat és mikor a megrendelés gombra kattintanak, veszik csak észre, hogy jóval túllépték azt a keretet, amilyen értékben eredetileg vásárolni szerettek volna. Ha felismerjük a problémát, nem kell szégyenkezni, a szakemberek körében ez nem új keletű dolog. Már a tizenkilencedik században is megjelent, a huszadik század elején pedig már, mint pszichológiai rendellenesség beszéltek róla. A lényeg, hogy merjünk lépni és ha nem is egyből szakemberhez fordulunk, akkor legalább egy hozzánk közel álló baráttal vagy rokonnal beszéljünk róla.

Szólj hozzá